Å lære en hest til å stå i ro Hawk Horsemanship

Å lære en hest til å stå i ro

Jeg var så fascinert av cowboyer da jeg var liten, og helt ærlig så er jeg vel det fremdeles. Noe man ofte ser i westernfilmer fra Hollywood er jo hvordan skuespillerne stiger av hesten sin midt i ødemarka uten at hesten stikker av. Veldig praktisk, men går det virkelig an i virkeligheten? 


Dere har sikkert alle sett, uten å kanskje tenke over det, en person som står og holder en hest i et leietau mens dere har en samtale. Som oftest står ikke disse hestene rolig. De går litt rundt den som holder hesten, kanskje den skubber litt, prøver å spise og følger med på hva som skjer rundt den. Veldig sjeldent har den som holder hesten noe særlig kontroll på hesten, det er leietauet som gjør at hesten ikke har gått en annen plass, veldig få personer kan fjerne leietauet uten at hesten går vekk derfra. Hvis hesten blir veldig urolig vil kanskje den som holder hesten etter hvert bli irritert og dytte eller dra hesten i grimen. Dette tidspunktet hvor hesten blir “irettesatt” er kun basert på den som holder hesten sine følelser. Og tidspunktet for tålmodighet varierer jo fra dag til dag og person til person. Med andre ord så vil hesten aldri lære dette tidspunktet, den blir bare frustrert over at den plutselig blir plaget uten mening.


Personer med hunder har ofte en litt annen tankegang enn folk med hester. Det er veldig vanlig å trene hunder til å sitte stille og vente på beskjed. Det er fullt mulig å trene hester til å sitte, men upraktisk og ikke nødvendig. De kan nå likevel lære å vente på beskjed.


Å lære hester å stå stille, frem til en annen beskjed er gitt, er noe av det første jeg gjør. Siden hester har instinkter som sier at de skal spare energi til farer kan man bruke dette til vår fordel. Hester, fluktdyr som de er, har jo kronisk angst. De er alltid på vakt og må ha kontroll over alle situasjoner, med mindre en annen hest tar kontroll. Dette blir vår oppgave; å ta kontroll over alle situasjoner slik at hesten kan slappe av og ikke stresse. Dette er en utrolig god situasjon for en hest fordi den endelig kan slappe av. Tenk hvor mye spenninger det må være i et slikt dyr, hvor mye frykt, stress og ubehag. Ved å overbevise hesten om at den kan slappe av gir du den harmoni og trygghet. Den får tillit til deg og vil etter hvert elske å kunne stå og slappe av. 

Så hvordan skal vi lære hesten når den skal stå og når den kan gå? Det hele starter med kroppsspråket, ved å bevisst bruke dette kan man lære hesten ditt kroppsspråk som kommandoer. Øvelsen grenser og oppmerksomhet gir så mange resultater på så mange plan at er det noe folk burde få med seg så er det denne øvelsen. Den gjør folk bevisste på seg selv og hesten, det får hesten til å føle kommunikasjon og dermed føle seg sett og hørt hvilket igjen vil føre til tillit og ro.

Ved å være bevisst og konsekvent kan man oppnå en hest som kobler seg på vår energi og merker når den skal være påkoblet og når den har fri.

Tilbake til bloggen