Å velge den rette hesten Hawk Horsemanship

Å velge den rette hesten

Her om dagen hadde jeg en telefonkonsultasjon med en kunde som hadde en hest på prøve. Ønsket var at hesten skulle være en hobbyhest på gården og en læremester for den unge datteren hennes , men hesten var en litt ung og heit type som var av den litt mer sensitive typen. Moren lurte på om det hvor vanskelig det ville være å trene denne hesten til å bli tryggere. Ville det ta lang tid? De ville jo gjerne beholde denne hesten da de allerede var blitt glad i den, så hva skulle til for å få den til å bli en trygg hest?

Hawk Horsemanship systemet er jo konstruert for å gjøre en hvilken som helst hest til en trygg hest, uavhengig av rase eller alder. Jeg skal ikke si at det er den eneste måten, eller den beste måten, men det er en måte som alltid fungerer for den bygger på vitenskapelige prinsipper som vil tilpasse seg individet. Så her kunne jeg potensielt solgt inn et medlemskap og kanskje fått noe mersalg på utstyr og privattimer, og det virket som om kunden håpet på et positivt svar og hjelp i den retningen, men det er ikke noe jeg kunne stå for.

For selv om dette er det jeg og flere andre tjener penger på så er grunnprinsippene våre bygd på å gjøre det trygt å holde på med hest, og det er faktisk slik at for å kunne trene noen hester så kreves et visst kunnskapsnivå og erfaring. Jeg skal ikke si at det er helt umulig for en nybegynner å få resultater med en vanskelig hest, men grønn pluss grønn blir ofte gul og blå. Nå var ikke moren helt nybegynner med hest, men likevel hadde hun ikke erfaringen som skulle til for å trene en slik hest, og i hvert fall ikke datteren, og da er risikoen for at det på et eller annet vis går galt mye større.

Det er min personlige mening at alle barn burde oppleve å ha en trygg læremester når de får sin første hest. Disse hestene burde ha minimum en 4 i karakter på Bakkearbeid og Ridning Trinn 1. Når så man får større erfaring og følelse kan man jobbe med hester som er av en høyere vanskelighetsgrad.

Hester er individer og levende dyr, likevel kan de på mange måter sammenlignes med biler. Når de er unge og utrente så må vi lage dette fremkomstmiddelet og da må du enten få en produsent eller mekaniker til å lage den for deg, deretter må du vedlikeholde og på jevnlig kontroll. Du kan sikkert lære deg å lage fremkomstmiddelet selv, men da bør du ha en læremester med deg på veien slik at du ikke setter av gårde nedover motorveien på et fremkomstmiddel som kanskje du kan ta skade deg av. Og kanskje du ikke fysisk skader deg, men du kan jo miste hele interessen av stadig motgang, reperasjoner, utgifter og service.

Jeg sa til moren at min ærlige mening var nå finne en annen hest, men da sa hun at de følte at hesten ville ha det bedre hos dem enn der den kom fra. Og det forstår jeg, men jeg svarte med et par tanker:
- Selv om vi elsker hester så må vi komme først. Vi kan ikke risikere våre egne liv for dem. Tenk om datteren skulle bli skadet i denne prosessen? Unge og utrente hester er farlige, ikke fordi de ønsker vondt, men fordi de er fluktdyr som reagerer med atferd som kan ha fatale konsekvenser for oss.
- Jeg tror ikke vi redder flest hester ved å redde dem en og en. Jeg tror vi redder flest hester ved å spre kunnskap, og en av de tingene er faktisk å lære folk å velge riktig hest. For si at denne hesten blir for skummel, da kan den fort ende opp som en kasteball som ingen vil ha og/eller kan det ende med avlivning. Et ønske om å redde er ikke bra nok, vi må ha den rette erfaringen og kunnskapen for å kunne redde dem.

Tilbake til bloggen