Alle gjør det samme. Hawk Horsemanship

Alle gjør det samme.

Det er mange veier til Rom. Hvem skal man følge med så mange trenere og måter å gjøre ting på? På en måte så gjør vi alle det samme.

 

Da jeg var 18 år var min store mentor Roger Sundet. Roger og meg er gode kamerater den dag i dag, og jeg har lært veldig mye av Roger. Roger har selv funnet på sin egen treningsfilosofi som han har kalt "De 5 Basics", og det går ut på at all trening av hest handler om fem ting;

1. Kontroll over hodet
2. Kontroll over fremdrift
3. Kontroll over revers
4. Kontroll over bakpart
5. Kontroll over frampart

Jeg har selv brukt denne modellen mye og den er genial på den måten at man får en måte å stykke ting ned i porsjoner som gjør det letter for hest og lettere for menneske.

En periode var jeg helt frelst på Monty Roberts og en annen på Pat Parelli. Jeg leste psykologibøker, alt av treningsbøker om til og med delfiner. Jeg var som en svamp! Jeg satt meg inn i forskning fra Pavlov, Skinner og en mengde andre mer eller mindre kjente trenere. Alle har de en ting til felles:

 

Bevegelse. Målet er å skape en assosiasjon til bevegelse; ditt signal vil du ha koblet til å bety en bestemt bevegelse i en bestemt retning.

 

Alle veiene til mål innebærer at hesten må bevege på seg, og det finnes forskjellige metoder for å skape bevegelse. Personlig tror jeg ikke det har noe å si om du velger den ene eller den andre metoden, så lenge du ikke bryter ned forholdet i prosessen. 

Tilbake til bloggen