En viktig lærdom for mine elever Hawk Horsemanship

En viktig lærdom for mine elever

Når vi får hester inn i trening så kommer de gjerne med en liste over problemer vond som et langt år. Mange eiere skriver og forteller alt som er bra, hva som er dårlig, hva som har skjedd osv. De kan f eks si at hesten ikke er redd for henger, det er ingen problem å jobbe med bena på den og den bukker aldri. Det høres jo greit ut det, men jeg sier alltid til elevene mine dette: "Ikke stol på en hest før den har bevist at den kan stoles på og ikke stol på mennesker. Punktum."

Den samme nevnte hesten, som ikke skulle være redd for henger, kan f eks avgi en fryktlyd for en hengerlem og stramme leppene igjen. Å løfte bena er kanskje ikke et problem frem til du skal sko den. Hesten bukker muligens ikke til vanlig, frem til den blir bedt om å galoppere.

Jeg har sett det så mange ganger; Mennesker er generelt dårlige på å tolke hester. Mennesker tror at fordi hesten har vært på henger og stått stille at den ikke er redd. Mennesker tror at fordi de har løftet et ben og holdt det i fem sekunder så kan man trygt sko en hest. Mennesker tror at dersom de har satt seg på en uinnridd hest, som står helt stille, og stiger av igjen så har de ridd inn hesten

Så når vi får hester inn i trening så ta vi en god kikk på listen over problemer og tolkninger fra eierne, men vi stoler ikke på det. Vi dobbelsjekker det. Til og med hester som er blitt ridd hele livet går vi igjennom innridningsprosessen vår på nytt. Jeg tror vi unngår mange skader på denne måten og at det potensielt kan spare livet til noen en dag.

Hester evner ikke å lyve, det har de ikke hjerne til. Så å teste hesten ut er en enkel måte å unngå skader på.

Tilbake til bloggen