Et maraton og ikke en sprint Hawk Horsemanship

Et maraton og ikke en sprint

Det virker som at folk ofte sliter med å finne ut av hvor mye de burde kreve av en hest for å ha progresjon i treningen. Jeg ser både folk som «setter seg fast» og ikke kommer videre og jeg ser folk som krever for mye og får en frustrert hest.

Vitenskapen forteller oss at det beste for hestens læring er flere små, korte økter med heller flere repetisjoner. Men, hvor lenge er en kort økt? Hvor lenge venter man før neste økt?


Dersom du går på et treningsstudio og prøver å løfte noe langt utenfor din styrke så vil du verken klare det eller bli særlig motivert til å fortsette å gjøre det. Den mest vanlige formen for å trene muskler på treningsstudio er nok tre sett med ti repetisjoner. Dette er jo ikke noe som tar spesielt lang tid, men anbefalt hviletid er gjerne en til tre dager. For det første så må vi forstå at nervebaner oppfører seg likt som muskler og trenger repetisjoner og hvile for å kunne vokse. Å fortsette å pushe hesten til å løse en oppgave den overhodet ikke har kapasitet til vil bare få den til å miste interessen. Men, ved å gi den noen få sett med repetisjoner og nok hvile så vil den bygge seg opp og klar for større oppgaver.


Det handler først om å kunne gi hesten oppgavene i små nok krav til at hesten vil mestre det. Deretter handler det om hvile. Men, hvor lenge?


Dersom man repeterer det samme så trener vi den plassen i hjernen som heter Basal Ganglia som fungerer som en slags autopilot. Når Basal Ganglia opplever et repeterende mønster så slutter vi å måtte tenke på det og i stedet får vi en refleks og vane. Derfor er det lurt å ikke vente for lenge mellom hver gang vi repeterer mønsteret. Minst én gang om dagen frem til Basal Ganglia virkelig har tatt over bør man strebe etter, noe som gjennomsnittlig vil si tre, fire dager på rad hos hester. Enda fortere og bedre resultat får du dersom du kan fordele ut flere små repetisjoner i løpet av dagen. Men, du trenger dager på rad for å få trent Basal Ganglia tilstrekkelig.


Hvordan skal vi så sørge for å ha progresjon uten å gjøre hesten frustrert? 

Nr 1. Vi må alltid kreve litt bedre for hver dag.

Nr 2. Krev så lite som mulig.


Dette høres kanskje ut som to motsigelser? Men, nei, det betyr at du ikke kan godta at hesten ikke gjør det bedre enn forrige dag, du må kreve en bitte, bitte liten forbedring. En så liten forbedring at hesten nesten ikke merker det.

Igjen kan vi sammenligne litt med muskeltrening; dersom du ikke øker vektene så vil du heller ikke bli særlig sterkere.

La meg male et metaforisk bilde for deg:

Se for deg at du hiver en krone på et glass hver dag så vil du i løpet av tretti dager ha tretti kroner. Men, dersom du for hver dag gir bare en krone mer enn dagen før vil du på bare tretti dager ha spart opp fire hundre og sekstifem kroner, som er en ganske mye høyere sum enn tretti kroner.


Din hest vil ha en enorm progresjon når du jobber på denne måten. Og husk, når du jobber med hest så er det ikke en sprint, men mer som et maraton. Du og hesten din skal jo forhåpentligvis holde på i mange, mange år sammen og da er det viktig å ikke ta fra deg og hesten motivasjonen på veien.

Tilbake til bloggen