Gi hesten din en «EU-kontroll» Hawk Horsemanship

Gi hesten din en «EU-kontroll»

Biler må jevnlig på periodisk kontroll p.g.a. sikkerheten, men har du noen gang tenkt på at man kan gjøre det samme med hesten? Etterhvert som jeg blir eldre så merker jeg at jeg tar mindre og mindre sjanser. Det kommer nok av at kunnskapen, forståelsen og erfaringen blir større med alderen. Så nå setter jeg meg aldri på en hest uten å ta min lille «EU-kontroll» først. 


Du ville vel ikke satt deg inn i en fremmed bil med dårlige bremser, et ratt som bare virket av og til, en speed som av og til kan henge seg opp, håndbrekket virker ikke og bare kjørt ut i 90-sona på motorveien? Likevel ser jeg folk gjøre dette med hester. «Det går fint så lenge jeg har på bilbelte» virker til å være mentaliteten, eller hjelm i dette tilfellet. Nå sier ikke jeg at man ikke trenger hjelm, men i likhet med bilbeltet så mener jeg at dette er jo noe man skal ta på seg i tilfelle en ulykke skjer og ikke vel vitende om at bilen kan eksplodere og tro at da hjelper bilbeltet. Det er levende dyr, ulykker kan skje, men den viktigste sikkerheten sitter i hodet og treningen på dyret.


Så hvordan tar man en «EU-kontroll» på hesten?


Det første man bør sjekke er trigeminal-nerven. 

Er hodet høyt hevet? Blunker øynene? Er nesa spiss? Er leppa stram? Er det rynker rundt munnen? Dersom trigeminal nerven er kuttet så er hesten i det sympatiske og stresser over noe, og det er første tegn på at noe er galt. Dette er noe man bør følge med på å sjekke hele tiden.


Hvordan er tilstanden på utstyret?

Er det lenge siden det ble oljet? Er det noen rifter? Sjekk spesielt rundt salgjord, stigbøylereimer og tøyler.


Hvordan er bakkearbeidet?

Er det vanskelig å få kontakt? Er hesten stiv? Er den avslappet i longering, med sal, i alle gangarter, begge veier? Flytter den bakpart greit?


Hvordan svarer hesten på tøylene lateralt på bakken?

Bøyer den hodet lett? Er det motstand? Tar den alltid på seg selv eller salen med mulen?


Svarer hesten på sjenkel på bakken?

Går den frem når du klemmer stigbøylen inn i siden? Flytter den bakpart når du flytter stigbøylen bak?


Hvordan er påstigningen?

Reagerer hesten når du trør i stigbøylen? Står hesten stille? Blir den mer anspent?


Hvordan svarer hesten på tøylene lateralt i salen?

Bøyer den hodet lett? Er det motstand? Tar den alltid på seg selv, foten din eller salen med mulen?


Svarer hesten på sjenkel i salen?

Går den frem når du klemmer stigbøylen inn i siden? Flytter den bakpart når du flytter stigbøylen bak?


Hvordan er stoppene?

Stopper hesten på setet? Blir den stresset etter fremdrift? Klarer den stå stille etterpå?Dette er ting jeg, mer eller mindre, alltid sjekker før jeg rir. Dersom noen av disse tingene ikke går gjennom kontrollen så kan det føre til at jeg ikke rir. Hvordan hesten så er i hver gangart vil videre føre til en avgjørelse på om hesten, for meg, er trygg å ri på.

Tilbake til bloggen