Hest som er redd for snøfreser Hawk Horsemanship

Hest som er redd for snøfreser

Heisann.

Tenkte å høre med deg om en ting. Jeg har trent på øvelsen, leie hest. Jeg lager en propell foran med leietauet, om han får lyst til å gå foran meg, da bremser han og kommer tilbake der han skal gå på skulderhøyde. I helgen skulle jeg ta han med på leietur. Vi møtte en snøfreser, han ble skikkelig redd og tok helt av. Snøfreseren fortsatte så vi kom oss ikke forbi, hesten rettet seg mot meg og han var flere ganger på vei opp for å steile. Jeg snudde han for å leie han tilbake, han blåste og gikk litt fra side til side og det var veldig vanskelig å holde han igjen. Det hjalp ikke med noe propell foran. Jeg forsøkte å rygge han også, men han ville helst bare gå meg ned. Jeg har ikke hatt han ute i trafikken enda, men tenkte å prøve det etter hvert snart også. Har du noen gode råd for det jeg har skrevet over?

- Siv

 

Hei Siv, 

Når hesten din blir redd og stresset så vil overlevelsesmekanismene slå inn og på det punktet vil hesten ha store vanskeligheter med å lære. Det er derfor tre ting som er meget viktige at vi har på plass:

1. Vi må være så drevne på øvelsene våre at vi gjør dem uten å tenke og at vi ikke blir stresset selv. Hvordan komme dit? Øve mer.

2. Hesten må være så dreven på øvelsene at den ikke kan annet enn å svare på refleks. Dette er grunnen til at jeg sier at alle hester burde ha minimum en «4» i karakter på hver øvelse i Bakkearbeid Trinn 1 før de er klar for å videre.

3. Når hesten har minimum en «4» i karakter på hver øvelse så har den mest sannsynlig også fått et større toleransevindu, og da skal det mer til for at de blir skremt av slike ting. Dette er egentlig forebygging før man havner i en slik situasjon.

 

Jeg håper dette motiverer deg til å stå på videre og øve mer. Men, det er av og til vi havner i situasjoner vi ikke er klar for enda. Da er det beste å roe ned og søke nedregulering. Vi må gjøre det vi må for å komme oss igjennom, men søk så en hvilepause etterpå for prosessering.

 

 - Hawk

Tilbake til bloggen