Hester med dårlig fremdrift Hawk Horsemanship

Hester med dårlig fremdrift

Veldig ofte ser vi hester som oppleves som late og ikke har noe særlig fremdrift. Dette er hester som ofte blir sagt at er "tunge" å ri. Ofte tyr folk til sporer på slike hester, men personlig liker jeg ikke å bruke sporer for fremdrift. En hest med god fremdrift er viktig ellers blir det vanskelig å få gjort noe særlig. Det blir litt som å kjøre bil med en ødelagt gass-pedal; alt blir tungt, til og med styring.

 

Få god fremdrift på bakken først
Dersom hesten din er treg på bakken så vil han også være det under rytter. Hesten skifter ikke "personlighet" bare fordi vi stiger på. Så sørg for å ha en skikkelig god gass-pedal på hesten din i longering. Sørg for at det virker i alle gangarter og at hesten svarer umiddelbart på det du ber om!

 

Sørg for at hesten er trygg og forstår
Bruk noen dager på å få hesten trygg nok til å kunne ries i alle gangarter på banen, slik at du har nødbremsen inne dersom noe skulle skje og at hesten svarer kjapt nok på å opp i gangart. Klem inn bena (og hold dem klemt til hesten går), dersom den ikke går så smatt kun én gang, og dersom den ikke går da så begynn å daske deg selv med enden av mecate-tøylene og la daskingen gradvis øke til du etterhvert begynner å treffe hesten. Vær rytmisk og konsekvent så er det ikke lenge før du aldri trenger mecaten igjen! Har du ikke en mecate så kan du f eks surre et stokktau rundt deg selv. Husk at hester lærer ikke av hva vi gjør med dem, men av når vi slutter å gjøre det.

 

Løp på tur
Å fortsette å ri hver dag inne på en trang og kjedelig bane vil ikke gi hesten din noen grunn til å gå noe sted, så kom dere på tur så fort hesten er tygg nok. En vei vil gjøre det naturlig for hesten å følge den og plass nok til at den ikke føler seg innesperret og fanget. De nye inntrykkene vil gire opp hesten din også, så test nødbremsen med jevne mellomrom. Men, galopper! Og sørg for å holde galoppen over lenger og lenger strekninger. La den hesten få en god og gøy opplevelse og la hjernen bli avhengig av stoffene som blir skilt ut av det å løpe på tur. Skrik og hyl og gir opp hesten om nødvendig, og når du merker at den synes det er gøy: stopp. Hvil i 5 minutt. Hvorfor? Fordi hester lærer ikke av hva vi gjør, men av når vi slutter og vi vil at denne hesten skal oppdatere hjernen sin med den nye oppdateringen som er at fremdrift er gøy. Oppdateringen tar ihvertfall 5 minutt, kanskje mer. Se etter nedreguleringstegn og da spesielt slikking og tygging, og la hesten stå en god stund etter tyggingen, for da holder hjernen på å oppdatere.

 

Tilbake til bloggen