Hester med seperasjonsangst Hawk Horsemanship

Hester med seperasjonsangst

Det er frustrerende og farlig når hester ikke klarer å forlate hverandre. Det er viktig å forstå at hester er flokkdyr og at instinktene kjemper imot oss når vi tar hester vekk fra hverandre. Jo mer vi motvirker dem, jo mer stresset vil de bli. Men, her er noen tips til hva du kan gjøre for å fikse opp i slike atferdsproblemer.

 


Hester må føle seg trygge
Som fluktdyr er hesten utstyrt med enormt sterke sanser for å kunne fange opp hva som skjer i flokken. Dersom en hest i flokken skulle reagere på en fare trenger hester at alle fanger dette opp fort slik at de raskest mulig kan sette i gang en flukt. Derfor er det ekstremt viktig at vi alltid trener hesten til å lytte på oss og få en parasympatisk sinnstilstand. Gjør vi dette riktig vil hesten føle seg sett, hørt og forstått og få et større toleransevindu. Den vil få en ytre trygghet til deg og etterhvert en indre trygghet som gjør at behovet for å føle seg trygg i flokken blir mindre: Den er trygg med deg og den er trygg på seg selv. Dette krever at vi trener hesten og alltid viser en bevissthet når vi er rundt den. Hester trenger ganske enkelt å få svar på spørsmålet sitt: Er jeg trygg?


Trygghetssirkelen
Det finnes to grunnleggende behov hos ethvert pattedyr: Behovet for beskyttelse og omsorg, og behovet for å undersøke og mestre verden. Begge er grunnlaget for trygghet og livsglede, men de fleste går for fort frem når det kommer til å la hesten forlate flokken og legge ut på tur. Som regel begynner folk på en tur som er langt utenfor hestens komfortsone. 

Trygghetssirkelen tydeliggjør for oss dynamikken mellom avhengighet og selvstendighet. Utforsking og læring blir vanskelig, kanskje umulig, uten følelsesmessig påfyll. Tryggheten til å gå ut kommer fra vissheten om at det er mulig å komme inn igjen. Selvstendighet vokser fram av tillatelsen til å være avhengig. Vi må få hesten inn i riktig sinnstilstand og la den få returnere før det er gått for langt.


Få riktig sinnstilstand
Det er viktig å få hesten til å slappe av når den er borte fra de andre hesten og kjenne på at den har det bra. Man kan jo lage positive opplevelser for hesten ved å f eks lede den til gress eller en skattejakt etter gulrøtter som du på forhånd har lagt ut på forskjellige steder. For å spise må hesten nedregulere til det parasympatiske, så dette er et kjempe verktøy for å lage en god grunnmur. 


Neste steg
Så har du kanskje holdt på i en ukes tid med å ri flere små turer vekk fra flokken for så å returnere. Kanskje først ti meter, så tjue meter, så tretti osv. Det neste du kan gjøre er å jobbe enda mer med hestens erfaringer og sinnstilstand ved å jobbe den med de andre hestene og la den hvile borte fra dem.

Dersom hesten vil tilbake til flokken så la den nå endelig få gjøre det, men jobb den med de andre hestene slik at den blir å søke nedregulering. Du må for all del ikke prøve å bremse den dersom den vil løpe hjem, men heller be den fortsette å løpe når den er kommet dit den vil være. Longer den eller ri noen tunge volter til den prøver å dra bort fra hestene og da lar du den få hvile, for det parasympatiske er hvile og fordøyelse. Har den en spesiell hest den vil være med? Jobb den alltid rundt denne hesten og la den hvile borte fra den.


Pass på hva du avslutter med
Hester lærer ikke av hva du gjør, men av når du slutter å gjøre det. Ikke la det siste du gjør når hesten kommer hjem være å komme inn til de andre hestene. Lat heller som om dere skal på tur igjen og ri bort fra dem for så å stige av på forskjellige plasser. Så kan du heller binde hesten opp for en liten stund før du slipper den ut igjen.


Hvor lang tid tar det?
Som med alt annet så er det svært individuelt hvor lang tid det tar før man har en hest som har null problemer med å dra ut fra flokken, men hvor lang tid det tar er egentlig ganske uvesentlig. Det som er viktig er å lage seg mange små delmål slik at du og hesten kan kose dere med mestring på det nivået dere er på. Hester lærer fort og det tar egentlig ikke lang tid å få dette på plass uansett. 


Delmål
Her er et par tips til delmål, men disse må selvfølgelig tilpasses individet. Hold deg trygg og analyser alltid hesten om den er klar for neste delmål.

  1. Gjennomfør Bakkearbeid Trinn 1 til minimum en 4 i karakter på hver øvelse.
  2. Gjennomfør Ridning Trinn 1 til minimum en 4 i karakter på hver øvelse.
  3. Ri fem ganger vekk fra flokken, hver dag i fem dager. Start med ti meter første dag, men for hver gang du rir vekk øker du med en til ti meter avhengig av om hesten stresser seg opp eller ikke. Dersom du ser tegn til bekymring stopper du umiddelbart og venter til hesten nedregulerer før du returnerer til flokken. Gå av eller gjør nødstopp om nødvendig. 
  4. Ri fem ganger vekk fra flokken, hver dag i fem dager. Stopp hesten dersom den blir bekymret og la den stå til den nedregulerer før du returnerer til flokken. Dersom hesten ønsker å snu eller løpe hjem så lar du den gjøre det. Hver gang du er tilbake med flokken skal du straks jobbe den til du merker at den ønsker å hvile, da rir du ut på tur igjen og lar den få lange, løse tøyler. Stopp den rett før du kommer til punktet den var bekymret og la den få hvile der.
Tilbake til bloggen