Hester som biter Hawk Horsemanship

Hester som biter

Biting kan være skikkelig plagsomt og i noen tilfeller farlig. Her er en hel haug av tips til hva du kan gjøre dersom hesten din er halvt piraya.


Det er helt normalt at hester nafser på ting og spesielt gjelder dette med unge hester. Hester har ikke hender og må gjøre de fleste undersøkelser med munnen. Normalt sett blir dette mindre med årene og jeg anbefaler å overse denne typen biting på utstyr og heller passe på hva hesten kan få tak i når den er rundt deg. Når hester prøver å gnafse på deg så er det kanskje fordi den vil undersøke det den biter i eller den prøver kanskje å klø deg og det vil være ekstremt dumt å korrigere hesten i en slik setting for det vil bryte ned hestens ønske om å engasjere seg i deg. Det beste man kan gjøre med slike hester er å kose dem på nesen med flate hender til de «har fått dosen sin». Med flate hender vil ikke hesten kunne klare å bite deg og du bryter ikke ned hans tillit eller utforskende sinnstilstand.


Den litt verre typen biting er hester som biter etter godbiter fordi den er vant til håndfôring. Å fôre hester fra hånda er ikke et problem dersom man er god på å sette grenser og er tydelig på når hesten kan og ikke kan. Balansen mellom driv og tiltrekning er ekstremt viktig på slike hester. Dersom hesten kommer inn uten lov skal du straks gjøre en drivende øvelse som styrker grenser slik som for eksempel rygging. Men, ikke bare rygg en liten avstand. Rygg langt og intenst. Driv hesten litt intenst hver gang den overstiger grensen så vil repetisjoner, med riktig timing, stoppe atferden.


Er hesten virkelig farlig så er det «grunnlag i rundpaddock» som er den beste medisinen, deretter få på plass resten av «Bakkearbeid Trinn 1». Deretter vil kombinasjoner av de forrige forslagene være bra så sant man er trygg nok.


Et annet svært effektivt tips er å polstre seg slik at det ikke gjør noe om hesten skulle bite deg, og skrape skoen din nedover hestens bein hver gang den biter. Ikke spark den, men stryk foten din nedover fra hasen til koden. Timer du dette riktig så vil Basal Ganglia (autopiloten i hjernen) etter hvert gjøre at hesten heller nærmest biter seg selv i leggen og etter hvert opphører atferden.

Tilbake til bloggen