Hester som bukker Hawk Horsemanship

Hester som bukker

Bukking er et veldig vanlig problem, som virkelig kan være skummelt og farlig. Men, hvordan får man avvent hesten fra det?

Det første man alltid skal sjekke er at det ikke er en fysisk grunn til bukkingen. Passer alt utstyret som det skal? Gjør rytter noe som trigger atferden?

Alle problemer vi har med hest kan vi hovedsakelig dele opp i to; enten så er hesten redd, eller så forstår den ikke. De to forskjellige grunnene vil ofte vises forskjellig i bukking. Dersom hesten er redd vil den ofte hoppe med ryggen til værs og alle fire bena opp fra bakken. Dersom hesten sparker mer med bakbena så er det hestens måte å si "hold opp, dette vil jeg ikke". Som oftest kommer denne typen protest fordi hesten egentlig ikke forstår hva vi ber om, eller ikke forstår at det ikke er så ille, ikke forstår at dersom den bare løper litt så blir det greit osv.

Begge typen bukking løser vi egentlig på samme måten; på bakken. Bukking er livsfarlig. Så det første vi gjør er å sjekke at hesten forstår alt vi ønsker av den i ridning på bakken først, så med utstyret, i alle gangarter. Dersom hesten bukker da så får den lov til å "bukke seg ferdig" første dag, etter det så vil vi endre tankemønsteret til hesten dersom den fortsetter å bukke, ved å for eksempel vende retning hver gang den begynner, flytte bakpart, rygge osv.

Dersom hesten bukker fordi den ikke vil kan du skal du straks ta en nødstopp og komme deg fort av. For dette er livsfarlig og man burde ikke utsette seg for den faren. Du har bare en kropp. Atferden er såpass farlig at man burde absolutt rehabilitere den, og det kan man da gjøre ved å jobbe med fremdrift; send den hesten ut i galopp med mecate-tøylene dine så fort du bare kan og la hesten få forandret tankemønsteret sitt til fremdrift. Fortsett denne prosessen med å stige av og på hesten, med nødstopp og longering, til hesten ikke bukker mer med rytter.

Tilbake til bloggen