Det er vondt å bli skubbet, dyttet og tråkket på og når det er av et dyr på flere hundre kilo så kan det være farlig.
Det første man bør gjøre er å bli bevisst på seg selv. Hva sier kroppsspråket mitt? For hvis du ikke har kontroll på det selv, engang, hvordan skal du kunne lære eller fortelle hesten noe? Hestens språk er først og fremst kroppsspråk og dersom kroppen din sier «Vær så god, gå meg ned» så vil ikke dette bli bra. Jobb med deg selv om å lage en stor og tydelig kontrast mellom inviterende og avvisende kroppsspråk.
Har man tilgang på rundpaddock så vil øvelsene i «grunnlag i rundpaddock» gjøre resten av prosessen lettere. Men, man kan gå rett til den neste øvelsen, som ofte blir den første for mange, nemlig grunnmuren for alle forhold; "grenser og oppmerksomhet". Grenser trenger vi i alle forhold og det er veldig viktig at hesten lærer seg at det er en tid for å komme inn, men det er også en tid for å holde seg unna. Lær hesten kroppsspråket ditt for hva som er hva, men du må være konsekvent og tydelig. Oppmerksomhet må vi også ha i alle forhold og uten hestens oppmerksomhet så vil den aldri lære noe.
«Ryggeøvelser» vil forsterke hestens forståelse av ditt kroppsspråk og styrke tanker om å ikke gå igjennom ting når den blir stresset. Rygg slike hester mye og overalt. Ikke lei dem, rygg.
«Flytte frampart» vil hjelpe på hester som kommer på deg med hode og skulder. Den lærer hesten å lese deg bedre og lære seg at finnes en tid for å komme inn og en tid for å holde avstand. "Gå der jeg peker" og "gå vekk fra meg" øvelsene er med på å styrke disse tankene enda bedre.
En hest med en god karakter på hver øvelse er ikke en hest som løper deg ned, så sant du har en god karakter selv. Du må ha kontroll på hva du sier med kroppen din. Det er et gammelt utrykk som kanskje sier det best: For å kontrollere en hest må du først kontrollere deg selv.