Hester som graver Hawk Horsemanship

Hester som graver

Ofte ser jeg at det står en hest på en stallgang og vandrer stresset frem og tilbake, så langt som kryssbindingen lar den gå, for så å begynne frustrert å skrape i bakken. Et menneske blir irritert over oppførselen og skriker «kutt ut!». Litt graving senere så får hesten seg en smekk fordi den ikke hørte etter. Det er ufattelig irriterende å både se og høre på en hest som prøver å grave seg til Kina, men hvordan kan man kurere det?


Det viktigste å forstå med dette problemet er at hester som stresser når de er bundet har feil sinnstilstand. Hester er fluktdyr, de føler seg fanget, de har ikke lyst til å være der osv. og det å binde dem fast er noe de må lære. Personlig så liker jeg ikke kryssbinding. Jeg føler hester oftere kan komme i en ulykke enn om de står med hodet mot en vegg. Så jeg hadde heller lagd en trygg og god oppbindingsplass og bundet i oppbindingskroken vi bruker, for det er den tryggeste løsningen jeg har sett og du kan kjapt løsne den. Dersom du binder hesten på et sted hvor den kan grave så kan du f. eks. legge ut en gummimatte den kan stå på.


Det finnes mange måter å løse dette problemet på.. Den jeg bruker mest er å overse alt stresset og ikke flytte hesten før den er rolig. Hester graver fordi de ikke har riktig sinnstilstand når de er bundet opp. De stresser. De skriker etter oppmerksomhet og å komme seg vekk fra situasjonen, og det verste vi kan gjøre da er å skrike på den fordi da engasjerer vi oss. Hesten ville ha oppmerksomhet og det fikk den. Dersom vi heller binder den opp hver dag og overser den så vil hjernen etterhvert slappe av, og hjernen vil alltid gå inn i rutiner og et mønster. La oppbinding få en assosiasjon til avslapping. Men, for å lage dette mønsteret så bør du binde hesten opp hver dag i en periode, og ikke flytte den før du har riktig effekt. Da kan det bety at hesten må stå bundet opp i fire timer første dag. så ikke bind den opp og forlat den. la den føle seg trygg, være i nærheten av andre rolige hester og mennesker, tilby den vann og mat en gang i timen. Et bonustips er å binde opp hesten først etter at den er litt sliten, for da er sjansen større for at den kjappere roer seg ned. Etter et par dager bør du se effekten, og da holder det å stå bundet i kanskje bare 10 min.

Tilbake til bloggen