Hester som sparker Hawk Horsemanship

Hester som sparker

Som med alle andre problem så må vi ikke bare se på symptomet, men se på årsaken. Hva trigger hesten til å sparke etter oss? Er den redd? Ønsker den å flytte på oss?


«Bakkearbeid Trinn 1» vil selvfølgelig løse dette. Følg rekkefølgen på øvelsene steg for steg til hesten har en god forståelse for øvelsene. Da har du verktøyet til å håndtere en opphisset situasjon dersom det skulle være nødvendig. I de fleste tilfeller forsvinner sparkebehovet bare ved å lære hesten øvelsene, men i litt mer ekstreme tilfeller så er her et par tips:


Hester som sparker når de blir holdt fast slapper ikke av og følger trykket, de gjør motstand. Ved å lære dem å følge etter og gi etter for press vil behovet for sparking forsvinne. Så lær disse hestene å bli ledet av tau på hvert bein. 


Hester som gjerne vil flytte på deg kan man ta litt annerledes. Dersom hesten sender et bein mot deg skal du straks kjeppjage den litt intenst. Flytt bakpart eller rygg den for eksempel, men ikke gjør det pent og forsiktig; gjør det fort og intenst. Timer du dette riktig så vil hesten slutte å sparke etter deg for det blir bare mer jobb på den og hjernen vil slutte å sette hesten i en slik situasjon etter hvert som den plukker opp mønsteret. Dette handler ingenting om dominering, men om rehabilitering av hestens tankemønster. Vi tåler ikke å bli sparket, derfor er det viktig å få koblet slike tanker vekk, for hesten skjønner ikke forskjell på rett og galt. Så dette handler ikke om straff, det handler om å blokkere tanker vi ikke kan ha.

Hester er akkurat som vann; de tar alltid minste motstands vei. Så se for deg dette som at vi demmer opp de tankene vi ikke kan tillate, slik at vannet flyter dit vi vil.

Tilbake til bloggen