Når hesten tester deg Hawk Horsemanship

Når hesten tester deg

«Hesten min tester meg» sier folk til meg hele tiden. Men, er en hest i stand til å teste noen? Hva er det den tester? Og hva kan vi gjøre med det?


For å kunne teste noen i noe så trengs litt logisk tankegang og evnen til å resonnere. Du skal ha ganske stor forståelse av omfanget til noe for å kunne teste noen og for å få til dette så trenger man en ganske stor Neo Cortex, hvilket hesten ikke har. Det er faktisk fysisk umulig for en hest å kunne teste noen. Det går ikke an.


Så hva er det som skjer? Hvorfor opplever vi det som om at hesten tester oss?


For det første så er vi mennesker skrudd sammen slik at vi tolker gjerne verden slik som vi selv har opplevd den, og vi menneskeliggjør ofte hestene uten å være klar over det selv. Vi vil jo også gjerne ha noen å skylde på når noe går galt og det er mye lettere å rette fingeren mot hesten enn seg selv.


Hester lyver aldri. Det svaret de gir oss på en kommando er det de tenker om den. Så da er det viktig for oss å kunne isolere detaljene i kommandoene våre slik at vi finner ut av hvorfor hesten ikke svarer rett. 


La oss for eksempel si at noen prøver en hest for første gang og hesten sliter med å forstå hva rytteren ønsker, da er det veldig fort at vi tolker dette som testing når det i realiteten er en helt annen følelse for hesten. Sjenklene er annerledes i styrke, timingen og energien føles forskjellig og hesten vil mest sannsynlig ha litt mer stress involvert fordi den skjønner ikke hva som skjer og responderer bare følelsesmessig på situasjonen.


Dersom hesten du vanligvis rir «tester» deg så er nok spørsmålet du heller bør stille deg være: hvorfor svarer ikke hesten riktig? Er det en annen faktor i bildet? En detalj du ikke har tenkt på? Er vi på et nytt sted? Har hesten vondt? Har den noen gang kunnet det spørsmålet du stilte den? Har den aldri gjort det med sal på? Har den nettopp blitt sympatisk opphisset? Har den nedregulert eller har den bært på stress fra en tidligere sympatisk opphisselse?En hest lyver aldri, det har de ikke mulighet til og de evner heller ikke å teste oss. En hest vil aldri legge en dum plan for å dumme deg ut, manipulere deg eller overrumple deg for å gå fortelle alle de andre hestene hvor dumt det så ut da den fikk bukket deg av. Dette er slik mennesker med store Neo Cortex gjør, men hester er dønn ærlige. 

De gjør kun det de er født til, eller det de har lært. 


Så ikke bli sur på hesten din, men hjelp den til å forstå hva du ønsker av den.

Tilbake til bloggen