Problemfri ormekur Hawk Horsemanship

Problemfri ormekur

Å gi hester ormekur er noe alle hestefolk må gjøre fra tid til annen, likevel er det mange som gruer seg og sliter med å få gitt hesten kuren sin. De fleste vet nok bare ikke hvordan de skal få jobbet med ormekur og derfor har vi satt sammen en steg for steg prosess.


Steg 1:
Sørg for at du kan ta på hele hestens hode og spesielt på mulen.
Det er ingen vits å prøve å dytte objekter opp i ansiktet til hesten dersom den ikke engang tillater hendene dine. Dersom du ikke kan ta på hestens hode uten at den reagerer må du trene hesten gjennom Bakkearbeid Trinn 1 først.


Steg 2:
Gå gjennom fasene til “tilvenning av hender og utstyr” med ormekur-tuben i luften rundt hesten.
Hvis hesten ikke tåler å ha tuben rundt seg uten at du er borti den engang, så vil den ikke tåle at du dytter den inn i munnen.


Steg 3:
Gå gjennom fasene til “tilvenning av hender og utstyr” med ormekur-tuben på hele hesten.
Hodet er nok den siste plassen hesten hesten ønsker å få objekter dyttet på seg, så begynn med å bygge opp tilliten på et sted som er innenfor hestens toleransevindu og jobb deg gradvis mot å kunne stryke tuben rundt på hodet til hesten. Husk at det er ekstremt viktig med timingen i fase 2 hvor vi forandrer hvordan hjernen responderer på objektet.


Steg 4:
Lær hesten å åpne munnen på kommando.
Stå på siden av hesten og stikk tommelen din inn i munnen på hesten, der hvor et bitt ville vært. Masser toppen av hestens gane til den åpner munnen og ta så ut tommelen din så fort du kan. Fortsett å jobbe med dette til hesten åpner munnen automatisk hver gang du skal putte inn tommelen din. Kos hestens hode mellom repetisjonene.


Steg 5:
Smør inn en tom ormekur-tuben med honning og gå gjennom fasene til “tilvenning av hender og utstyr” med tuben i hestens munn.
Følg fasene og repeter til hesten slapper av og står stille.


Steg 6:
Fyll en tom ormekur-tube med honning og gi hesten en dose.
Repeter disse punktene, dagevis om nødvendig, helt til hesten tenker at ormekur smaker godt.


Steg 7:
Gi hesten en ordentlig ormekur.
Hold hestens hode oppe til han har svelget, ellers er det noen hester som spytter det ut igjen. Du kan fint smøre utsiden av tuben med honning dersom du trenger.


Steg 8:
Gi alltid hesten en dose med honning etter en ormekur.
Hvis det siste du gjorde var å dytte inn noe som smakte vondt så er det det hesten vil bygge videre på. Avlutt alltid positivt. Repeter gjerne dette steget noen dager etter ormekuren igjen dersom hesten din har en tidligere historie med å være vanskelig med ormekur.


Steg 9:
Repeter prosessen til du er sikker på at prosessen er problemfri.
Det er lurt å forebygge fremfor å rehabilitere, så kjør denne prosessen ofte og over dager med unge hester eller hester som har en historie med å være vanskelig på slike ting. Spesielt i dagene før en ormekur. Når hesten din har fått mange nok repetisjoner og blitt tilstrekkelig trent på dette vil du ikke lenger trenge å gjøre hele prosessen.Bonustips:
Repeter hele prosessen hver dag, men gå raskt videre i stegene dersom hesten viser helt tydelig at dette steget ikke er et problem.

Tilbake til bloggen