Hvor ofte kan man ikke se en hest som legger på ørene når gjorden strammes? Noen hester begynner å bite etter mennesker og hele situasjonen kan bli ganske ekkel. Hva gjør man dersom situasjonen har oppstått? Og hvordan unngår man at dette skjer?
Ingen hester liker å få strammet salen hardt og brutalt. Ingen hester liker å bli kneet i magen fordi den blåser seg opp. Helt ærlig så tror jeg ikke at jeg selv hadde klart å slappe av dersom noen hardhendt strammet et belte rundt magen min hver dag. Det er slike overkjørsler av hestens følelser som får den til slutt å legge på ørene og bite etter folk. Den har før det punktet lenge prøvd å fortelle at den ikke forstår hvorfor mennesket er hardhendt. Kanskje den får litt vondt? Kanskje den er litt redd? Et fluktdyr liker ikke følelsen av å bli fanget. Instinktivt så kan hesten reagere når den kjenner noe klamre seg rundt magen, for følelsen er ganske lik når et rovdyr ville holdt seg fast for å prøve å felle hesten. Egentlig er det skammelig at vi mennesker kan være så lite bevisste på hva hesten prøver å fortelle oss og hvor fort vi dømmer hesten til å være frekk…
En forebyggende løsning er å stramme salen gradvis og vise hensyn til hestens følelser. Selv har jeg som regel for meg selv å stramme salen tre ganger. Først når jeg legger på salen; akkurat stramt nok til at den ikke vil dette av, men ikke spesielt stramt. Så sørger jeg for at hesten beveger seg litt. Jeg leier den kanskje inn på banen, mulig jeg sender den litt fra side til side, rygger eller flytter bakpart og når hesten nedregulerer så strammer jeg litt. Når hesten nedregulerer er det perfekte tidspunktet å stramme, fordi at da slapper hesten av og den kan lage en positiv assosiasjon til salen. Igjen så vil jeg bevege hesten litt før jeg strammer en siste gang, så denne gangen longerer jeg muligens hesten kjapt begge veier, og er nøye med å avslutte med å flytte bakpart. Salen strammes igjen og jeg er klar for å stige på i en perfekt strammet sal uten at det har gjort vondt for hesten, og den har vært i riktig sinnstilstand. Litt oppvarmet er den også, og jeg har fått sett etter stivheter i kroppen på den, sett at den ikke er halt og fått et inntrykk av hvordan humøret er den dagen.
Når problemet først har oppstått så kan det være vanskelig å bli kvitt. Desto viktigere å følge den tidligere nevnte prosedyren. Men, når hesten har blitt så overkjørt i følelsene over lenger tid så må man faktisk gå tilbake til å bygge opp forholdet på nytt. Det har vært et stort svik i hestens liv så lenge at sal og ridning bør legges vekk for en stund og man bør heller fokusere på å bygge tillit gjennom bakkearbeidsøvelser. Jobbing med pressenning, flagg, poser, hindere, hengertrening osv kan være perfekte situasjoner for å vise hesten at den blir sett og hørt, og samtidig bygge opp tillit og selvtillit igjen. Salen bør alltid henge lett tilgjengelig slik at man kan la hesten stå med salen hver gang den er i riktig sinnstilstand, og lage nye assosiasjoner om at salen er god. Man kan legge tau rundt magen til hesten og lære den at klemming rundt magen er godt og ikke farlig, nøkkelen er å slippe presset på riktig tidspunkt. Etter nok nødvendige økter kan man gradvis avansere til å legge hesten tilbake på ryggen og begynne med å følge prosedyren om å stramme gradvis og kun når hesten er i riktig sinnstilstand.