Triks: Lær hesten din å smile Hawk Horsemanship

Triks: Lær hesten din å smile

Å lære hesten din triks kan være en kul ting å vise frem, gir hesten din variasjon i trening eller muligheten til å gro flere dendritter som betyr at hesten din blir smartere generelt. Jo, flere dendritter, jo mindre sjanse for at hesten din skader seg, så det er veldig lurt å lære hesten din så mye som mulig. Dersom du har en hest som f eks må ha bokshvile så kan slike triks som dette være perfekt for å kunne gi din hest mental stimuli uten at den trenger å røre særlig på seg.

1. Start med å forsiktig gni fingeren din under overleppa til hesten din. Pass på at du ikke gjør han vondt! Du vil bare skape en litt irriterende følelse slik at hesten vil ønske å røre på leppa. Tenk på det som at noen kilte deg på leppa, da ville du fått et behov for å røre på den. Det er ekstremt viktig å følge retningslinjene for kommandoinnlæring, så begynne veldig forsiktig og øk styrken gradvis. Noen hester er mindre følsomme enn andre, og da må følsomheten trenes opp. Da kan du med fordel bruke neglene, eller i verste fall en tannpirker, i begynnelsen. 

2. Så fort hesten rører på leppa, uansett hvor lite, så må du ta vekk hånda di så fort du bare kan. Det er dette hesten vil lære av; ikke av at du irriterer, men av at du slutter når den rører på leppa. Som med alt annet vi lærer hestene så er det viktig å bare sette i gang tankene til hesten i riktig retning. Ikke forvent at hesten din skal vrenge leppa og gi deg verdens største glis på første forsøk. Be om lite og så vil det med tiden gradvis bli et større og større smil. 

3.De første øktene vil mest sannsynlig ikke se ut som at hesten din kommer til å skjønne dette, men stol på prosessen og gi konsekvente økter, altså; dager på rad. Gjerne flere små økter om dagen. Dersom hesten din begynner å røre på leppene hver gang du begynner å irritere så er du på riktig spor!

4. Øk kravet litt for hver dag. Når du er sikker på at hesten din beveger på leppene hver gang så fortsetter du å irritere til du får en tanke som leder riktig retning. Det kan f eks være at hesten din løfter hodet en cm, eller beveger leppene med større bevegelser. Men, ikke vær for grådig! Det er kjempeviktig at du fokuserer mer på å belønne enn å irritere også, så det er en hårfin balanse her. Tenk at du gradvis skal bygge hestens smil større.

5.Når hesten begynner å ha et lite smil er det på tide å legge på en ordkommando. Når du bruker ordkommando på triks er det viktig å ha en ordlyd for å starte kommandoen og en ordlyd for å avslutte den. Det har ikke noe å si hva slags ord det er så lenge du er konsekvent. Du kan f eks si "smiiil" for kommandoen og "okei" for å avslutte den. Husk å alltid si ordkommandoene høyt og tydelig.

6. Det er viktig å kun gi ordkommandoen én gang, ikke gjenta ordene slik at de mister sin betydning. Du må ha riktig timing på ordene slik at de havner på riktig sted. Start med å si "smiiil" rett før du begynner å irritere leppa. Det er viktig at du alltid starter med ordet og venter to sekund før du irriterer, for dersom du gjør disse tingene samtidig vil hesten aldri lære å gjøre det på bare ordet. Når hesten din smiler er det viktig at du stopper å irritere og heller sier at han kan stoppe nå ved å si "okei". 

7. I begynnelsen så kommer ikke hesten din til å skjønne ordlydene, men dersom du er konsekvent så vil den lære det etter hvert, og da trenger du ikke irritere den lenger. Etterhvert så kan du be hesten holde smilet lenger og lenger, men igjen; ikke vær for grådig. Bygg denne tiden opp veldig gradvis i takt med hestens forståelse for det vil ta flere måneder å lære hesten å holde smilet lenge på egenhånd. Når hesten din kan holde smilet konsekvent  i to sekunder så kan du be om 3 sekunder, deretter kan du øke med et sekund hele tiden så lenge hesten viser at den kan holde sekundene konsekvent. 

8. På dette tidspunktet har hesten din god nok forståelse til at du kan raffinere øvelsen og benytte deg av retningslinjene for korrigering. Dersom hesten slutter øvelsen før du har gitt den ordkommandoen for å avslutte skal du straks korrigere. Dersom du ikke kommer forbi dette stadiet i treningen vil hesten din aldri smile så bra som den kan.

9. I noen triks er det lurt å bruke godbiter, men dette er ikke en av de. Jeg er kjempefan av å gi godbiter i noen sammenhenger, men gjør du det i denne settingen så vil ikke hesten din klare å holde smilet særlig lenge for den vil være altfor giret på å få godbiten. Derfor bør den eneste belønningen, i dette tilfellet, være å unngå irritasjonen.

10. Alle hester vil smile forskjellig, så hvordan din hest smiler vil være helt unikt. Noen hester krøller overleppa bakover mens andre krøller underleppa og. Noen klarer bare å løfte leppa litt, mens andre løfter hodet høyt opp i været når de smiler. Nyt din hest sitt unike smil.

Tilbake til bloggen