Når andre hestefolk bruker vold som løsning Hawk Horsemanship

Når andre hestefolk bruker vold som løsning

Et av våre medlemmer tar kontakt med meg og takker for videoene våre. Hun sier at videoene har forandret hennes syn på hester, innlæring og hvordan det har forandret hennes liv med hest. Hun forteller at det å beherske seg rundt hest er jo nesten det motsatte av det hun lærte på rideskolen som barn, for der fikk de beskjed at å piske hesten til å gjøre det de ville var det rette. Hun forteller videre en historie om at hun som 12 åring fikk beskjed om å slå hesten sin med kjettingen på leietauet, inne i vaskespiltet, etter at den hadde slitt seg løs og løpt fra henne. Det er vanskelig å bli kvitt slik indoktrinering sier hun og håper folk kan oppleve forandringene hun selv har gått gjennom.

Til slutt ber hun oss om å skrive et innlegg om utfordringene i møte med andre hestefolk som fortsatt bruker vold som løsning. Hun nevner at det for eksempel er mange hovslagere som mener at hester kan være frekke og ulydige og dermed slår dem for å straffe oppførselen.

-

Jeg har ofte sagt at jeg tror ikke den beste måten å redde hester på er å redde dem én og én, men å spre kunnskap til mennesker. Ved å forandre mangfoldets forståelse vil slike ting som den nevnte volden gradvis forsvinne mer og mer. Og jeg føler virkelig at vi er igang med en revolusjon i hesteverdenen, hvor hestens beste er i fokus, og vi i Hawk Horsemanship har lyst til å være med i teten av denne revolusjonen. Det er derfor vi gjør det vi gjør; i håp om å forandre verden til en bedre plass for mennesker og hest.


Men, hva gjør man så i møte med slik som for eksempel en hovslager? Det er lett for andre å tenke at da bytter man bare hovslager, men så lett er det dessverre ikke. Det å finne en god hovslager for sin hest kan være vanskelig, og noen steder er det ikke mange hovslagere å velge i.

Jeg tror først å fremst da at det viktigste er kommunikasjon. Fortell denne personen hvilke forventninger man har på forhånd, før noe frustrasjon finner sted. Snakk og bli enige om hvordan situasjoner skal løses og er personen lite villig så kan du faktisk tilby dem dobbel betaling for å høre på deg. Det er utrolig hva folk er villig til å gjøre for penger. Det er jo ikke sikkert at du står økonomisk stilt til slikt, men poenget er at det finnes løsninger og at god kommunikasjon på forhånd er alfa og omega.


En annen ting du kan gjøre ift samme scenarioet er å sørge for at hesten din aldri gjør noe som denne hovslageren vil reagere på. Riktig; du må trene hesten din. Trene hesten din til å bli så god på å bli skodd at hovslageren din synes det bare er en drøm å sko hesten din. De færreste gjør en jobb for dette, og det verste av alt er at det krever ikke så mye av oss. Likevel lar mange all den atferden og treningen som omhandler bena til hesten være til hovslageren, og da blir det jo helt feil å klage på hvordan denne personen gjør treningen? Det burde ikke være hovslagerens ansvar i første omgang. Hovslagere burde begynne å ta minuttpris for da ville kanskje folk gjøre en bedre jobb selv.For å endre verden så må vi starte med oss selv. Vi kan ikke tre kunnskap på andre, men vi kan være et forbilde. Vi kan vise resultater som gjør at folk blir interessert i kunnskap. Vær en ambassadør for din horsemanship og vekk interesse hos andre. La oss ikke rakke ned på de rundt oss, men heller stå frem og vise at med riktig trening og kunnskap så trengs ikke vold. For resultatene vil svare for seg selv etterhvert; de vil bli mye bedre uten vold, med samarbeid og kommunikasjon med hesten.

Tilbake til bloggen